Wat kost een architect?

Als je jouw huis wilt gaan verbouwen of renoveren dan is het goed om een architect in te schakelen. Natuurlijk schakel je niet bij elke deur die geplaatst wordt, of bij elk likje verf dat je huis nodig heeft, meteen een aannemer of architect in. Bij grote of meerdere verbouwingsklussen is het echter verstandig de hulp van een specialist in te schakelen.

Een architect is belast met het ontwerpen en plannen van gebouwen, zoals woonhuizen, kantoorgebouwen, theaters, fabrieken en ander onroerend goed. Een goed gebouw is het resultaat van een continue ontwerpproces van het initiatief tot de oplevering van het project, waarin de architect, uitvoerende partij en de opdrachtgever samenwerken om een optimaal resultaat te bereiken. Om zeker te weten dat je in zee gaat met een betrouwbare architect is het belangrijk om de architect ingeschreven is bij de Branchevereniging van Architectenbureaus

Waar hangt de prijs van een architect van af?

Wil je binnenkort een nieuwbouwhuis laten bouwen en ben je benieuwd wat ervaren architecten voor je kunnen betekenen? Als je gaat verbouwen en een architect in wil schakelen, wil je natuurlijk ook weten wat dat ongeveer gaat kosten. De kosten van architectenwerkzaamheden voor een aanbouw zijn afhankelijk van jouw wensen en eisen.

Een architect zal als het goed is een offerte opstellen met de kosten per onderdeel (zoals ontwerp, bouwaanvraag, tekenwerk, aannemer selectie, uitvoering begeleiding). Naast de ‘gewone’ architect, die huizen of gebouwen ontwerpt heb je ook binnenhuisarchitecten en tuinarchitecten. Voor het opstellen van een ontwerp of plattegrond liggen de prijzen een stuk lager dan wanneer je een nieuwbouw huis laat bouwen, of wanneer je een woning wilt laten verbouwen.

Voor een standaard nieuwbouwproject, waarbij je een architect het voorlopige en definitieve ontwerp wilt laten maken en de bouwaanvraag wilt laten doen, dien je rekening te houden met een prijs van ongeveer 2.500 euro. De architectkosten van een binnenhuisarchitect liggen doorgaans een stuk lager, omdat het gaat om minder ingrijpende werkzaamheden. De bouwkosten, het bouwkavel en het inhuren van de architect zijn de grootste kosten bij het laten bouwen van een woning.

We hebben voor u een prijzentabel gemaakt zodat u een goede prijsindicatie krijgt voor het inhuren van een binnenhuisarchitect om je woninginrichting opnieuw te laten stylen: Woning bouwen: taken en prijzen van een architect Als je het huis van je dromen wilt bouwen dan zal je in de eerste plaats moeten kunnen rekenen op een goede architect.

Kosten architect

OpdrachtGem. prijs per opdracht
Volledige tekening van de woningVanaf €500
Uitbouw begane grond (incl. ontwerp en bouwaanvraag)Vanaf €2500
Aanbouw woning (incl. ontwerp, bouwaanvraag en bestek)Vanaf €9000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€7500 – € 20000
Volledige renovatie van de woning€30000 – €60000

De werkwijze van een architect

Wanneer je een huis wilt gaan bouwen of verbouwen, dan kan een architectenbureau een ontwerp voor je opstellen. Zodra het ontwerp is goedgekeurd door de gemeente regelt de architect alle vergunningen die nodig zijn voor uw droomwoning.

Architecten onderzoeken, ontwerpen en overzien de bouw en ontwikkeling van gebouwen, stedelijke ruimtes, infrastructuurprojecten en sociale ruimtes. De werkzaamheden van de architect bij het verbouwen van een huis starten bij aanvang van het project altijd met het verzamelen van zaken als bestaande tekeningen en het bestemmingsplan.

Is alles in orde en is de opdrachtgever tevreden met het ontwerp, dan schrijft de architect het bestek , een vaak stevig boekwerk waarin alle aspecten die bij de bouw aan de orde komen en dus voor de aannemer van belang zijn, minutieus worden uitgewerkt. Bouwen of verbouwen met een architect en binnenhuisarchitect zorgt ervoor dat de architectuur van je woning niet alleen aansluit op je wensen, maar ook naar wens wordt uitgevoerd.

Indien de werken niet uitgevoerd worden met een algemene aanneming, maar door verschillende onderaannemers, moeten de werken gecoördineerd worden, zodat de verschillende fases in het bouwproject volledig opgevolgd worden naar budget en timing.

Naast de controle op de uitvoering van de werken van de aannemer op regelmatige tijdstippen en vooral tijdens de kritieke fasen van de bouwwerken zal ook de planning van de werken en van de eventuele verschillende aannemingen worden gecontroleerd en zal er een nazicht gebeuren van de rekeningen.

Architect bij woningbouw

Bij woningbouw steek je natuurlijk veel tijd en geld in de buitenkant van het huis, maar ook de binnenkant is van groot belang. Een architect gespecialiseerd in woningbouw richt zich op het ontwerpen en bouwen van woningen. Een architect ervaren in woningbouw is daarom niet altijd geschikt voor utiliteitsbouw. Een architect voert bijvoorbeeld analyses uit over de haalbaarheid van het project of de locatie waar de woningbouw plaatsvindt.

Wanneer je een compleet nieuwe woning wilt laten bouwen dan is het belangrijk dat je deze goed laat ontwerpen. Eén van de projecten waarvoor de hulp van een architect goed van pas komt, is woningbouw. Daarom is het altijd verstandig om niet alleen de prijzen, maar ook de kwaliteit van meerdere architectenbureaus te vergelijken Kijk goed naar de portfolio’s en bezoek eventueel de gebouwen zodat je een duidelijke indruk krijgt. Daarnaast voert onze architect bijvoorbeeld analyses uit over de haalbaarheid van het project of de locatie waar de woningbouw plaatsvindt.

Stappen van een architect bij woningbouw

  • stap 1: een intakegesprek en een schetsplan
  • stap 2: het schetsplan verfijnen en gesprekken met de gemeente
  • stap 3: het aanvragen van de vergunningen
  • stap 4: details verder uitwerken
  • stap 5: Toezicht bij het bouwen

Architect bij utiliteitsbouw

Een utiliteitsbouwarchitect richt zich op het ontwerpen en bouwen van gebouwen die niet gebruikt worden om in te wonen. Bij kleinere architectenbureaus is er vaak meer aandacht voor jou als klant terwijl grotere architectenbureaus meer verschillende soorten projecten afhandelen.

Omdat de utiliteitsbouwarchitect niet enkel individuele gebrouwen ontwerpt maar ook winkelcentra met een groot aantal passende gebouwen kan de utiliteitsbouwarchitect veel van zijn of haar eigen visie bij zo’n groot project kwijt. Een ziekenhuis ontwerpen is een gigantisch project waarbij de utiliteitsbouwarchitect zich helemaal moet inleven in de wijze waarop het ziekenhuis gebruikt gaat worden.

Daarom zal de utiliteitsbouwarchitect verschillende ontwerpen maken om de wensen van de opdrachtgever zo goed mogelijk te benaderen. Bij nieuwbouw of renovatie van grotere projecten, maar zeker ook bij vakantieparken en campings verdient het aandacht om eerst te kijken naar het grotere geheel: Hoe verhouden de bestaande gebouwen zich tot elkaar, en wat voor resultaat valt er te behalen als we iets nieuws toevoegen? Vanuit ons architectenbureau in Raamsdonk zijn we landelijk actief met advies voor het (ver)bouwen, renoveren en restaureren van zowel particulier vastgoed als utiliteitsbouw.

Wat zijn de voordelen van het inhuren van een architect?

Een architect is de basis van een goed bouwproject. De architect zorgt voor de juiste vertaling van de regelgeving en de voorschriften voor het bouwen van het huis. Als je een woning laat bouwen is het verstandig om een architect in te schakelen.

Een voordeel van het inschakelen van een architect is dat de architect weet wat er op de markt allemaal aan materialen verkrijgbaar is, wat ze mogen kosten en waar er goede service wordt geboden. Oriënteer je goed voordat je de architect gaat briefen en bezoek andere nieuwbouwprojecten of zelfbouwwoningen, zodat je een beeld krijgt van hoe dingen in het echt uitpakken. Een architect kun je inschakelen voor een heel groot project zoals de bouw of verbouwing van een woning, winkel, restaurant of kantoorpand, maar ook voor een deeltraject of een ontwerp.

(Goede) Architecten zijn eigenlijk kunstenaars, ze zijn creatief, hebben een zeer goed ruimtelijk inzicht en veel kennis van de bouw. Architecten zullen dingen zien die u zelf niet op het eerste oog ziet.

Interessante links