Als zzp’er een hypotheek aanvragen

Als startende ondernemer kom je na ongeveer 3 jaar in aanmerking voor een hypotheek. In bijzondere gevallen is het mogelijk om eerder een hypotheek aan te vragen. Om dit te realiseren zul je langs moeten komen bij de hypotheekverstrekker voor een persoonlijk gesprek. Benieuwd hoe dat gaat? Lees dan snel verder.

Waarop let de hypotheekverstrekker op?

Wanneer je binnen de drie jaar een hypotheek aanvraagt, ga je op gesprek bij de hypotheekverstrekker. Dit gesprek is een soort kennismakingsgesprek: de hypotheekverstrekker wil weten wie je bent, wat je achtergrond is en de verwachtingen van je werkzaamheden. Op basis van het toekomstperspectief van binnen je branche en de prognose van de hoeveelheid werk, wordt de solvabiliteit en liquiditeit van je onderneming bepaald. Deze twee termen geven aan in hoeverre je aan je verplichtingen kunt voldoen wanneer de onderneming failliet gaat en of je aan al je betalingsverplichtingen kan voldoen. Als laatste wordt er gekeken naar je inkomen. Over het algemeen wordt er gekeken naar de gemiddelde brutowinst van de afgelopen drie jaar. Maar, in sommige gevallen verloopt het berekenen van de inkomsten ook heel anders.

De hypotheekaanvraag: wat heb ik nodig?

Een hypotheekaanvraag bestaat uit verschillende onderdelen en heeft als doel de hypotheekverstrekker overtuigen dat je de woning kunt betalen. Je hebt altijd een inkomensverklaring nodig wanneer je een hypotheek gaat aanvragen. Deze wordt opgesteld door een boekhouder en toont bij de hypotheekverstrekker aan dat je de hypotheek kunt betalen. Naast de inkomensverklaring wordt ook de prognose van je onderneming opgesteld door een boekhouder. Op basis van de omzet en winst wordt een toekomstperspectief geschetst: het is van belang dat de prognose een positieve uitkomst heeft.

Hoe hoog wordt mijn hypotheek?

Volgens Boekhouderzzp.com is hier helaas geen antwoord op te geven. De hoogte van de hypotheek hangt van diverse factoren af: onder andere de hoogte van je inkomsten, je draagkracht en hoe de hypotheekverstrekker de situatie beoordeeld.