Huis verbouwen, een overzicht van de mogelijkheden

Als je je eigen huis gaat verbouwen, kan dat een goede gelegenheid zin om je woning volledig opnieuw in te richten. Veranderingen tijdens de verbouwing kosten vaak veel geld en zorgen voor vertraging wat uiteindelijk de kwaliteit niet ten goede komt. Oude huizen laten verbouwen door bijvoorbeeld een aannemer kosten tegenwoordig aardig wat geld. Als u niet weet of u uw huis wilt laten verbouwen of toch liever maar verkoopt dan is het handig van te voren de kosten van de verbouwing te berekenen. Om bij het begin te beginnen moet u zorgen voor een goede aannemer die verstand heeft van woningverbouwingen.

Natuurlijk is het laten aanbouwen van uw woning of een complete zolderverbouwing altijd een stuk duurder dan het laten verbouwen van uw badkamer of het renoveren van je keuken Maar het voordeel van een kleine verbouwing is dat deze ook meerwaarde geeft aan uw oude woonhuis net zoals grotere verbouwingen. Bij een keukenverbouwing kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je tijdelijk op een campinggas zal moeten koken en de afwas moet doen in de badkamer Wanneer je hier van tevoren al vanuit gaat en dingen regelt waardoor dat mogelijk is, kunnen dingen alleen maar meevallen. Doordat de kosten voor een verbouwing of het plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken niet meer worden gedekt door de hypotheek, zijn veel kopers op zoek naar een huis waar ze niet meer zoveel aan hoeven te doen. Als u een extra hypotheek of lening afsluit of uw huidige hypotheek verhoogt om uw woning te verbouwen en u kunt aantonen dat het extra geld ook echt binnen zes maanden voor de verbouwing gebruikt is, dan wordt de rente gezien als hypotheekrente en kunt u de rente fiscaal aftrekken van de belasting.

Wilt u uw huis laten verbouwen?

Als u uw huis wilt gaan verbouwen of renoveren dan komt er heel wat op u af zeker als dit gaat over de kosten van de huisrenovatie. U loopt er waarschijnlijk al een tijdje mee in uw hoofd en heeft nu toch echt de stap gezet dat het huis aan vernieuwing toe is. Heel verstandig van u. Door uw woning te verbouwen verhoogt u het woongenot voor u en eventuele andere bewoners en de waarde van uw huis gaat omhoog.

Het uitbreken of aanbouwen van muren, het plaatsen van een dakkapel of het vernieuwen van een badkamer … Wat er ook met uw woning gebeurt; verbouwen zorgt voor een compleet nieuwe uitstraling, waardoor u zich nog meer thuis voelt in uw huis. Onderstaande informatie kun je gebruiken om je een beeld te vormen van de kosten waarvoor je komt te staan als je jouw woning wilt gaan verbouwen. Bij de keuze om uw huis te gaan verbouwen zijn er meerdere mogelijkheden voor uw verbouwing.

De kosten om uw huis te verbouwen

De kosten van je huis verbouwen zijn natuurlijk afhankelijk van wat je precies wilt verbouwen in huis. U weet wat u wilt gaan verbouwen, u heeft alleen geen idee hoeveel dit gaat kosten. Voor een verbouwing hoeft u dan geen extra kosten (bijvoorbeeld notariskosten) te maken voor de uitbreiding van de hypotheek. De klusspullen die je in huis haalt, bepalen hoe makkelijk de verbouwing gaat verlopen, want goede materialen maken het werk eenvoudiger.

Soort verbouwingAfmetingGemiddelde kosten
Aanbouw/ uitbouw15 m² €20000 – €25000
Dakkapel/nokverhoging5 m² €25000 – €4000
Zonnepanelen laten plaatsen6 panelen€2000 – €5000
Laminaat laten leggen50 m2€1000 – €1250
Badkamer verbouwen comfort5 m² €5000 – €6000
Badkamer verbouwen luxe 5 m² €10000 – €20000

Huis laten renoveren door middel van een verbouwing

Een woning renoveren kan op verschillende manieren, er kunnen bijvoorbeeld nieuwe muren worden geplaatst, een kelder onder de woning worden geplaatst, isolatie vervangen, een serre aanbouwen of bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken plaatsen. Je kan ook je volledige huis laten renoveren. Dan moet je nadenken over wat voor opties en accessoires je wilt om je huis te laten renoveren, denk hierbij aan ramen, inbouwspotjes, rolluiken, noem maar op. Dit zijn allemaal dingen die bepalend zijn voor de uiteindelijke totaalprijs. Eén van de dingen die je jezelf moet afvragen, is welk materialen je wilt gebruiken om je huis te laten renoveren. Renovatie is een kwestie van maatwerk en u ontkomt er niet aan specialisten in te schakelen om van uw oude huis een ‘nieuwe’ woning te maken.

Een renovatie kan ook enkel een verbouwing zijn. Je kunt je huis renoveren door nieuwe tegels te laten plaatsen. Door bijvoorbeeld je huis te isoleren is het mogelijk om te besparen op je stookkosten. Afhankelijk van wat je wilt gaan verbouwen kun je er ook voor kiezen om een verbouwing geheel of gedeeltelijk zelf uit te voeren. Voor het verplaatsen of plaatsen van een nieuwe keuken moeten alle leidingen aangepast worden tijdens het verbouwen. Maar zowel als je het zelf wilt doen of laten doen, als je gaat verbouwen moet je eerst een aantal zaken op orde hebben.

Met welke kosten moet je rekening houden als je gaat verbouwen? Een oud huis moet zijn karakteristieke elementen behouden en tegelijkertijd meegaan met de tijd. Uw woning laten verbouwen is een heel traject.

Wat laten verbouwen?Gemiddelde kosten
Toilet €100 – €5000
Badkamer€5000 – €20000
Zolder €2500 – €10000
Keuken €1750 – €30000
Aanbouw€20000 – 30000

Woning opknappen, wat doen?

Als de buurt je goed bevalt en je er liever wilt blijven wonen maar het huis zelf niet meer aan je huidige wensen en behoeftes voldoet, dan is een verbouwing van je woning aan te raden. Wanneer u een woning wilt renoveren is het altijd belangrijk dat u goed nadenkt over wat u precies allemaal wilt laten aanpakken. We lichten hier een aantal mogelijkheden voor u uit.

Asbest verwijderen

Heeft u een vermoeden van asbesthoudende materialen in huis en wilt u een asbestonderzoek laten uitvoeren? Als er asbestvezels aanwezig zijn in uw woning, dan moet u eerst een asbestverwijdering laten uitvoeren voordat u mag slopen. Wanneer het asbest bijvoorbeeld vastzit in cement in je huis, kun je het misschien laten zitten.

Zijn in jouw huis na 1993 nieuwe materialen aangebracht (bijvoorbeeld platen, buizen of isolatiemateriaal), dan bevatten die geen asbest. Maar als je gaat zagen, boren of breken in materiaal waar asbest in zit, kunnen er (veel) vezels vrijkomen. Bij losgebonden asbest zitten de asbestvezels niet of nauwelijks aan het materiaal vast.

Bij het verwijderen van kapotte of verweerde golfplaten kunnen makkelijk asbestvezels vrijkomen. De gemeente beoordeelt dan of u het asbest zelf mag verwijderen of dat het asbest door een gecertificeerd asbestverwijderings-bedrijf moet worden verwijderd.

Voor het verwijderen van asbest heeft u altijd een goedgekeurde sloopmelding van de gemeente nodig. U doet een sloopmelding vier weken voordat u het asbest wilt verwijderen. Als u asbest wilt gaan verwijderen, hebt u een sloopmelding nodig. Materiaal zoals asbesthoudende vloertegels, niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking of geschroefde asbesthoudende platen (geen dakleien) tot 35m2 mag u zelf verwijderen. U moet altijd een sloopmelding doen vóórdat u het asbesthoudende materiaal uit/van een gebouw gaat verwijderen. U moet een sloopmelding doen vóórdat u het asbesthoudende materiaal uit/van een gebouw gaat verwijderen.

Nieuwe Cv-installatie

Nieuwe cv-ketel voor verwarming en warm water. Voor centrale verwarming is er een grote keuze in type cv-ketels. Wanneer je een nieuwe cv-ketel gaat kopen zal je voor de vraag komen te staan: moet ik ook gelijk de thermostaat vervangen? Zogenoemde ‘slimme’ thermostaten kunnen de stookkosten nog verder terugdringen, dus wil je je nieuwe cv-ketel zo goedkoop en efficiënt mogelijk laten functioneren, dan is het vervangen van de thermostaat vaak een goed idee.

Met de aanschaf van een nieuwe cv-ketel bespaart u aanzienlijk op uw verwarmingskosten. De cv-installatie zorgt ervoor dat u een lekkere warme douche kunt nemen en de temperatuur in huis behaaglijk warm is. Eens in de zoveel jaar is uw cv-ketel aan vervanging toe.

Het kopen van een nieuwe cv-ketel hoeft niet meer duur te zijn: er zijn genoeg goedkope cv-ketels te vinden. Afhankelijk van de grootte en ligging van uw woning, de samenstelling van het huishouden en uw wensen op het gebied van verwarming en warm water bepalen we de juiste cv-ketel.

Een andere optie voor uw verwarming is een warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt warmte uit lucht, grondwater of bodem, en kan de cv-ketel helemaal vervangen. Wie een zelfstandige warmtepomp wil, kan maar beter een goed geïsoleerd huis hebben, minimaal energielabel B. Ook moet laagtemperatuurverwarming mogelijk zijn – waarbij de watertemperatuur in de verwarmingsinstallatie relatief laag is, vloerverwarming bijvoorbeeld. De hybride warmtepomp is een aanvulling op de cv-ketel en gebruikt warmte uit de buiten- of ventilatielucht om het huis en mogelijk het tapwater te verwarmen.

Woning isoleren

Misschien vraag je je af waar je het beste kunt beginnen met het isoleren van je huis en wat het beste isolatiemateriaal tegen warmte is. De spouwmuren, de zolder, de kruipruimte, het dak? Bij de ene woning is het beter om de vloer te isoleren, bij het andere huis kan met dakisolatie de meeste energiebesparing behaald worden. Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas kunt u uw huis isoleren. Veel oudere huizen zijn minder goed geïsoleerd, bijvoorbeeld omdat er geen spouwmuur is.

Een oude woning isoleren is daardoor zeker de moeite waard, omdat dan makkelijk veel winst te behalen valt. Door het laten plaatsen van vloerisolatie, spouwmuurisolatie of een willekeurige andere vorm van isolatie verliest u aanzienlijk minder warmte in uw woning. Voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie is het belangrijk te isoleren met een zo hoog mogelijke Rc waarde, maar wel op de juiste manier zodat er geen vocht doorslag plaats kan vinden. Door spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie aan te brengen, wordt de energierekening tientallen procenten lager. Hoeveel je bespaart met spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie hangt af van jouw situatie.

Vloerisolatie

Een optie om het isolerend vermogen van je woning of pand te verbeteren is het kiezen voor vloerisolatie Er kan een isolerende ondervloer worden geplaatst waarbij isolatiemateriaal onder de dekvloer zal worden geplaatst. Als er bijvoorbeeld nog (vrijwel) geen isolatie aanwezig is in jouw woning lonen spouwmuur en dakisolatie. Naast dak- en vloerisolatie, is het ook mogelijk om ramen beter te isoleren met behulp van dubbele beglazing. Wanneer een woning wordt voorzien van vloerisolatie wordt er doorgaans door middel van een spuitinstallatie een laag isolatie aangebracht in de kruipruimte, tegen de onderkant van de vloer aan.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Ook de spouwmuurisolatie kan vaak verbeterd worden met speciale Helmfoam of gesiliconiseerde mineralen wol. Spouwmuurisolatie is, afhankelijk van de grootte van uw huis, met een halve of hele dag al klaar.

Het is belangrijk om je spouwmuur van je oude huis te laten onderzoeken op vervuiling Heb je last van vervuiling dan moet dat eerst worden verwijdert voordat er isolatiemateriaal in wordt gebracht. Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie.

Dakisolatie

Een zeer efficiënte manier om uw woning te isoleren is door te kiezen voor dakisolatie Het is een flinke investering maar de meeste warmte verlaat uw woning via het dak. Ook als u op zoek bent naar een manier waarmee u uw woning in waarde kan laten stijgen, is het na-isoleren van uw huis een goede optie. Nieuwbouwwoningen bevatten goede isolatie, maar als u een oudere woning bezit, dan is de kans groot dat deze niet of niet naar behoren is geïsoleerd. Om warmteverlies via de ramen te verminderen kan er worden gekozen voor glasisolatie Zo zal de warmte in huis in mindere maten de woning via het glas in de ramen kunnen verlaten.

Meer informatie over isolatie vind je op isolatie.website.

Badkamerrenovatie

Bij badkamerrenovatie kun je denken aan het vernieuwen van de wandtegels en vloeren, het beter wegwerken van leidingen, of het vernieuwen van het sanitair. Daarom is het dan ook logisch dat u dit graag wilt inrichten naar uw smaak en dat alles piekfijn in orde is. Badkamerrenovatie en toiletrenovatie is een vak apart.

Als u niet het budget hebt voor een volledige badkamerrenovatie, kunt u ook kiezen voor een kleine badkamerrenovatie. Een kleine badkamerrenovatie houdt in dat u een aantal onderdelen vervangt, hierbij is er niet veel sloopwerk nodig. Een volledige badkamerrenovatie neemt meestal een aantal dagen in beslag, want er is ook breekwerk nodig. Met een complete badkamerrenovatie wordt de gehele badkamerruimte opgeknapt.

Soms is een volledige badkamerrenovatie niet nodig en is alleen het vervangen van uw sanitair al voldoende. De minimale prijs voor het laten uitvoeren van een badkamerrenovatie is €1150,-, terwijl de maximale kosten rond de €7000,- liggen. De kosten voor het laten uitvoeren van een badkamerrenovatie zijn afhankelijk van een groot aantal factoren.

Kozijnen vervangen

U wilt uw oude kozijnen vervangen en u bent nieuwsgierig naar meer informatie over de prijzen van het vernieuwen en het laten plaatsen? Wij geven u hier wat meer informatie

U kunt uw raamkozijnen uiteraard ook vervangen als u bijvoorbeeld geen houten kozijnen meer wilt, maar aluminium kozijnen wilt aanschaffen. Als je nieuwe kozijnen wil laten installeren, is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken welk materiaal u wilt gebruiken. We lichten drie materialen voor u uit:

Kunststof kozijnen

Kozijnen gemaakt van kunststof zijn relatief goedkoop en hebben weinig onderhoud nodig, maar sommige mensen vinden dat deze kozijnen een ‘plastic’ uitstraling geven. Door bepaalde keuzes te maken, kan je de kosten voor het plaatsen van je nieuwe kozijnen zo laag mogelijk houden. In aanschafkosten zijn houten kozijnen goedkoper dan de aluminium soort. Naast onderhoud is de goede isolatie van nieuwe kunststof kozijnen een groot voordeel. De grootste besparing heeft u als u uw houten kozijnen laat vervangen door nieuwe kunststof kozijnen. Houten kozijnen stralen nostalgie en oudheid uit, kunststof kozijnen of aluminium kozijnen worden vaker gebruikt bij moderne woningen.

Houten kozijnen

Hout is gemakkelijk te repareren, in tegenstelling tot aluminium of kunststof kozijnen. Het is wel noodzakelijk dat u regelmatig onderhoud uit laat voeren om de kwaliteit goed te houden en houtrot te voorkomen. Verder gaan je kozijnen langer mee als je ze goed onderhoudt en als je houten kozijnen regelmatig een likje verf geeft. Wel hebben houten kozijnen meer onderhoud nodig dan kunststof aluminium kozijnen. Hout oogt natuurlijk en warm en dat kan een goede reden zijn om voor houten kozijnen te kiezen. Daarnaast hebben houten kozijnen een hogere isolatiewaarde dan kunststof kozijnen. Door houten kozijnen te gebruiken krijgt uw huis een meer authentieke uitstraling.

Aluminium kozijnen

Wanneer kleur een doorslaggevende factor is in de keuze voor aluminium of kunststof kozijnen, dan is het belangrijk om te weten dat aluminium kozijnen in alle RAL kleuren leverbaar zijn, eigenlijk alle kleuren van de regenboog. Een aluminium kozijn is in de aanschaf duurder, echter gaan we kijken naar de levenscyclus van een gebouw (60-80 jaar) dan zijn aluminium kozijnen het goedkoopst t..v. alle andere alternatieven met. Aluminium kozijnen inclusief dubbel glas zorgen er tevens voor dat je je huis goed kunt isoleren. Als u kiest voor een aluminium kozijn met houtkleur, heeft dit de eigenschappen van een aluminium kozijn met de uitstraling van houten kozijnen.

In een oud huis kunnen aluminium kozijnen de ouderwetse kozijnen vervangen. De woning krijgt dan een geheel eigen, nieuwe uitstraling, zonder af te doen aan de eigenlijke sfeer van het gebouw. Toch kan er twijfel zijn over de keuze tussen kunststof of aluminium kozijnen Dat komt met name doordat kunststof veel goedkoper is. Maar, let op en ben geen dief van eigen portemonnee.

Meer informatie op de website Van der Kolk kozijnen.

Extra slaapkamer maken

Een rommelzolder verbouwen tot slaapkamer is naast een goede investering om de bruikbare ruimte in uw huis te vergroten, ook een goede investering in de verkoopwaarde van het huis. Soms zijn er ook op de verdiepingsvloer uitbreidingsmogelijkheden, bijvoorbeeld door een extra slaapkamer op het dak van uw garage te bouwen. Het is lastig te zeggen wat het verbouwen van je zolder tot slaapkamer precies zal kosten, aangezien dit sterk afhangt van wat je precies wilt laten doen.

Je weet dat er veel bij komt kijken als je een ruimte tot een slaapkamer wilt verbouwen. Het is belangrijk dat je voor jezelf de overweging maakt of je de verbouwing financieel kunt dragen en of de meerwaarde van een extra slaapkamer groot genoeg is. Het goedkoopste is om de extra slaapkamer in huis te maken met eventueel een dakkapel. De garage verbouwen tot slaapkamer, vaak handig op de begane grond voor een gelijkvloerse woning met badkamer. Zorg daarnaast dat de nieuwe slaapkamer in elk geval niet te klein is. Om deze kamer ook op langere termijn zonder problemen te kunnen blijven gebruiken, heeft u voldoende ruimte naast het bed nodig.

Wat onwijs handig is om toe te voegen bij de extra slaapkamer, is een dakraam. Met een dakraam creëer je weliswaar geen extra ruimte op de zolder slaapkamer, maar het zorgt wel voor een fijne lichtinval. Je zolder verbouwen tot slaapkamer komt met de nodige verbouwingswensen. Geniet van net dat beetje extra ruimte in huis met een slaapkamer op zolder.

Welke keurmerken moet een aannemer hebben?

Bij de bouw van een woning of de verbouwing aan je woning komt er een hoop op je af. Je neemt dan een bouwbedrijf in de arm, waarbij je er zeker van bent dat je woning in goede handen is. Door een bouwbedrijf met het bepaalde keurmerken te kiezen, kies je voor zekerheid bij je bouw en verbouwingswerkzaamheden. Er zijn verschillende soorten keurmerken. We lichten het BouwGarant-keurmerk en het politiekeurmerk veilig wonen voor u uit.

Het BouwGarant-keurmerk

Het keurmerk BouwGarant is het grootste kwaliteitskeurmerk in de Nederlandse bouwwereld, er zijn ruim 1500 bedrijven aangesloten. Bij navraag bleek: Bij BouwGarant zijn alleen gediplomeerde aannemers aangesloten die regelmatig worden getoetst op kwaliteit en bedrijfsvoering

Om het BouwGarant-keurmerk te mogen dragen, moet een bouwbedrijf aan een reeks van kwaliteitseisen voldoen. Garantie van kwaliteit: allereerst weet je door een Bouwgarant aannemer te kiezen zeker dat je iemand in huis haalt die aan zware kwaliteitseisen voldoet en blijft voldoen. Het BouwGarant-keurmerk wordt toegediend aan bouwbedrijven en aannemersbedrijven die aan kunnen tonen een ervaren en professioneel bouwbedrijf te zijn. Het keurmerk van BouwGarant gaat zelfs zo ver, dat ook de kwaliteit van de diensten van de onderaannemers tijdens de bouw onder dezelfde garantiestelling vallen. Met het BouwGarant-keurmerk kunnen kwaliteitsgerichte (verbouwings)aannemers zich positief onderscheiden van klusbedrijven en ‘beunhazen’. Deze garantie biedt zekerheid als het aannemersbedrijf failliet gaat of als gebreken na oplevering van de verbouwing niet worden opgelost.

Het politiekeurmerk veilig wonen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) wordt gegeven aan woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en veiligheid. Om in aanmerking te komen voor het certificaat Beveiligde Woning van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, moet je huis voldoen aan een aantal eisen. De voordelen van een woning die beveiligd is volgens het Politiekeurmerk: de kans op een geslaagde inbraak is tot 90% minder, de complete beveiliging van je woning wordt nagelopen, ook brandveiligheid en verlichting in en om de woning, korting op je inboedelverzekering bij meerdere verzekeraars, een erkend en betrouwbare PKVW-expert komt bij jou thuis. Een woning met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) voldoet aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid.

Kosten woning laten verbouwen door een aannemer

Als je jouw woning wilt verbouwen of wanneer je een nieuwe woning wilt gaan bouwen dan is het goed om een aannemer in te schakelen en kan op verschillende manieren gedaan worden. Wanneer er in uw bestaande of nieuwe huis meer binnenruimte nodig is, kunt u ervoor kiezen om een aannemer een uitbouw aan de woning te laten bouwen. Wilt u graag eens weten wat het gaat kosten om uw huis te gaan verbouwen? Wij geven u hier een overzicht.

De kosten voor een verbouwing lopen flink uiteen, laat je bijvoorbeeld je toilet verbouwen voor € 2.000 of de begane grond voor € 50.000. U kunt de aannemer waar uw voorkeur naar uitgaat ook gerust de andere offerte laten bekijken, zodat hij of zij eventuele prijsverschillen kan onderbouwen. Uiteraard is het uitbouwen van uw woning vele malen duurder dan het verbouwen van uw badkamer of de kosten van een nieuw dakkapel Maar ook kleine verbouwingen zullen uw woning meerwaarde geven.

Wat is het uurloon van een aannemer?

Type aannemerGemiddelde uurloon
Aannemer die niet gecertificeerd is€15 – €25
ZZP’er€30 – €40
MKB’er€40 – €55

Een aannemer kan op drie manieren zijn kosten in rekening brengen:

  • Betaling per uur (zie tabel hierboven)
  • Vaste prijs: hierbij wordt er van tevoren afgesproken wat de kosten zijn en hierbij mag niet van afgezien worden
  • Richtprijs: van tevoren wordt er een schatting gemaakt van de kosten. Wijken de kosten meer dan 10% van de prijs af, moet de aannemer dat op tijd aangeven.