Nieuwe woning kopen: dak repareren of renoveren?

Bij het kopen van een nieuw huis komt ontzettend veel kijken. Om er voor te zorgen dat het dak niet ook één van jou zorgen wordt gaan we hier precies uitleggen of je het dak beter kan repareren of renoveren.

Het verschil

Op een nieuw huis hoort ook een goed werkend dak. Wanneer dit niet het geval is, door bijvoorbeeld verschoven pannen of een lekkage, kun je er voor kiezen het dak te renoveren of repareren. In theorie zit hier niet ontzettend veel verschil in, omdat het beide keren gaat over het vernieuwen en verbeteren van je dak. Het verschil ligt hem in de werkzaamheden. Op deze dakdekker gids kun je meer lezen over deze werkzaamheden. Bij een reparatie herstel je namelijk beschadigen op het dak en bij een renovatie verbeter je de kwaliteit van het dak. Deze twee kunnen ook samen werken. Maar hoe weet je nou welke van de twee geschikt is voor jou?

Is het nodig?

Wanneer een plat dak ouder dan 25 jaar is beginnen deze oud te worden. Oude daken hebben vaker onderhoud nodig en lopen sneller schade op. Hellende daken kunnen over het algemeen langer mee. Als je niet precies weet hoe oud het dak is, bijvoorbeeld omdat je er net woont, zijn er een aantal punten waaraan je kan zien of een dak aan renovatie of reparatie toe is.

  • Vochtplekken. Op het moment dat je vochtplekken aan de binnenkant van het dak ziet weet je dat er iets mis is. Het dak kan dat het vocht niet meer buiten houden.
  • Klamme lucht. Hetzelfde geldt voor de luchtvochtigheid in huis.
  • Lekkage. Wanneer je lekkages aantreft aan het dak weet je dat er iets moet gebeuren. Dit is niet alleen op het dak zelf, maar lekke dakgoten zijn hier ook een indicatie van.

Als je niet zeker weet of het echt nodig is, kun je altijd een dakdekker laten komen om het dak te inspecteren.

Dakreparatie vs. dakrenovatie

Wanneer je een dakdekker laat komen voor een reparatie zijn er een aantal stappen die deze vakman neemt. Zo gaat hij of zij eerst kijken of er schade is door het gebruik van speciaal apparatuur. Wanneer dit het geval is gaan ze zich klaar maken en voorbereidingen treffen om vervolgens de reparaties uit te voeren. Vaak kunnen ze dit daar en op dat moment doen. Het gaat hierbij dan om kleine schade zoals een paar kapotte dakpannen of een scheurtje in de dakbedekking.
Op het moment dat de dakdekker grotere schade aantreft, zoals een verouderd dak wat overal lekt, dan is het waarschijnlijk nodig om het volledige dak te vervangen en renoveren.