Nieuwbouwwoning stuken: alles wat je moet weten
Door muren en plafonds te stuken worden deze glas en vlak. Dit is ideaal wanneer je deze wil schilderen of behangen. Ook bij een nieuwbouwwoning is dit iets wat je misschien wel hoog op je prioriteiten lijstje hebt staan. Toch kun je dit niet zomaar doen. Hoe dat komt, lees je hier.
Wat is stuken eigenlijk?
Het stuken wordt gedaan door de stukadoor en wordt meestal gedaan voordat een muur of plafond geverfd of behangen wordt. De stukadoor gebruikt dat een substantie genaamd Pleister. Pleister is een laag mort gemaakt van gips en kalk. Dit zorgt ervoor dat de oppervlakte glad en vlak wordt.
Wanneer je muren en plafonds hebt die veel oneffenheden hebben, of waar veel hoekige randjes en ronde objecten op zitten, ben je langer bezig dan wanneer een oppervlakte hebt die van zichzelf al aardig vlak is. Daarom gaat het stuken in een nieuwbouwwoning ook aardig snel. Toch zijn er een aantal dingen waar je bij stil moet staan wanneer je hiermee aan de slag gaat.
Een nieuwbouwwoning stuken
Wanneer je een nieuwbouwwoning gaat stuken moet je stil staan bij het feit dat er voordelen en nadelen aan zitten. Één van deze voordelen is hierboven al genoemd, en dat is het feit dat het waarschijnlijk sneller gedaan is. Dit komt omdat de muren net nieuw zijn, en dus al bijna egaal zijn van zichzelf. Dit betekent ook dat de prijs een stuk lager ligt, omdat er minder pleister gebruikt hoeft te worden. Toch wordt het stuken van een nieuwbouwwoning niet aangeraden. Dat komt omdat het risico op scheuren veel groter is. Dit betekent niet dat het onmogelijk is.
De reden dat het risico op scheuren met een nieuwbouwwoning groter zijn, heeft te maken met het feit dat er constructie aan de woning gedaan wordt. De schade treedt namelijk op het moment op dat er grote temperatuur verschillen zijn. Als advies wordt er gegeven dat je de woning eerst goed uit te laat werken. Dit duurt ongeveer 2 jaar.
Durf je het toch aan? Dan zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om scheuren zo veel mogelijk tegen te gaan. Je kunt namelijk inwendige hoeken van het stucwerk in te snijden. Dit moet je doen voordat het stucwerk droog is. Ook kun je een speciaal gaas aanbrengen die er voor gemaakt is om scheuren tegen te gaan. Dit gaas heet wapeningsgaas en moet voor het stuken worden aangebracht.